Komplett Airbnb guide for 2025
- utleiehjelp.no
- for 3 døgn siden
- 7 min lesing
Vurderer du å leie ut hele eller deler av boligen din på Airbnb, men er usikker på hvor du skal begynne? I denne guiden går vi gjennom 10 nyttige ting du bør vite før du begynner.

Hva er Airbnb?
Airbnb er en utleieplattform for privatpersoner. Det er mulig å leie ut både deler av boligen sin, som et rom, eller hele boligen. Du bestemmer selv når du vil leie ut, hvor mye du vil ta betalt per natt, og hvilke gjester du ønsker å ta imot.
Du kan leie ut primærboligen din, altså der du bor fast, eller en fritidsbolig hvis du har det. Som vert har man full kontroll over prosessen. Dette gir mye fleksibilitet, men også et ansvar ovenfor de som velger å betale for å overnatte hos deg.
Hvorfor leie ut på Airbnb?
Mange leier ut på Airbnb for å tjene ekstra penger og få mer fleksibilitet enn med langtidsleie. Prisen per natt er ofte høyere, og du kan selv bestemme når og hvor lenge du vil leie ut.
Mange liker også den sosiale biten. Siden Airbnb er en internasjonal plattform, er det sannsynlig at man får gjester fra andre land og kulturer. Dette kan være spennende for mange!
Slik kommer du i gang
Det er heldigvis lett å leie ut boligen sin på Airbnb. Alt man trenger å gjøre er å registrere seg på Airbnb og å fylle ut all nødvendig informasjon. Likevel krever det litt forarbeid og planlegging.
Derfor anbefaler vi alle å lese seg opp på prosessen i forveien, så man vet hva man kan forvente og hvordan man kan tiltrekke seg gjester.
Forarbeid
Bruk god tid på å ta fine bilder av boligen i forkant, men sørg for at de også gir et realistisk bilde av hjemmet. Inkluder så mye relevant informasjon som mulig, om både området og hva de får inkludert.
Før man tar imot gjester for første gang, kan det også være greit å rydde bort personlige eiendeler som man er redd for å skade eller miste. Å ha et ryddig og ikke minst rent hjem er likevel det absolutt viktigste. Vil du vite mer om hvordan man forbereder boligen for korttidsutleie på Airbnb? Les mer her.
Fleksibilitet i bookingprosessen
Når noen finner boligen din på Airbnb og ønsker å booke denne, sender de en forespørsel om booking. Det er opp til deg å bestemme om du vil godta denne, basert på deres profil og anmeldelser som gjester.
Det viktigste er å svare så raskt som mulig, siden dette vil påvirke din responstid på Airbnb. Har man god responstid og positive anmeldelser som utleier, har man større sjanse for å få bookinger.
Ønsker du å slippe for mye frem og tilbake med innsjekk, utsjekk og rengjøring, kan du tilby ukesrabatter og månedsrabatter for lengre opphold.
Prising på Airbnb
Det kan være vanskelig å vite hvor mye man skal ta betalt for utleie på Airbnb. Priser man seg for høyt, kan det være vanskelig å få bookinger. Har man en høy pris, er automatisk også forventningene høyere.
Priser man seg for lavt, er det ikke uvanlig at noen blir skeptiske. Andre hopper på tilbudet og booker så fort de finner noe til en god pris. Ved å prise seg for lavt, risikerer du å ikke kunne dekke nødvendige utgifter, eller å rett og slett gå glipp av penger du kunne tjent med en høyere pris.
Priser i Oslo
Prisen du bør ta, kommer an på størrelsen på boligen, hvor boligen ligger, standarden og hva du tilbyr. Ifølge Airbnb ligger prisen på en leilighet i Oslo sentrum på mellom 750 kroner og 2000 kroner per natt.
Populære områder
Grünerløkka, Majorstua og Frogner er blant de mest ettertraktede områdene i Oslo, og her finner man også de høyeste prisene. Tøyen og Gamlebyen har derimot vokst i popularitet de siste årene, spesielt blant yngre som ønsker å oppleve Oslo fra et mer lokalt perspektiv.
Prisvariasjoner
Noe du også bør ta i betrakting, er at prisene per natt endrer seg i løpet av året. Reiser du på en ferie til Spania midt i sommerferien, koster dette deg mye mer enn om du drar midt i januar.
Derfor er det også vanlig å justere prisen i løpet av året, og å skru opp prisene i ferier, helger og høytider.
Regler for Airbnb i Oslo
Før du begynner å leie ut på Aribnb, må du sette deg godt inn i reglene som gjelder for utleie:
Primærbolig vs. sekundærbolig
Primærbolig: Du kan leie ut hele boligen inntil 90 dager per år.
Sekundærbolig: Krever at du har godkjenning til næringsvirksomhet og at det ikke bryter med formålet til eiendommen.
Sameier eller borettslag
Sameier: I utgangspunktet kan boligen leies ut i opp til 120 døgn i året. Styret kan bestemme å sette ned denne grensen til kun 60 dager i året.
Borettslag: Det er et vilkår om at utleieren må bo i boligen selv mesteparten av året. Utleieren trenger ikke å bo der i utleieperioden. For korttidsutleie, kan man ikke leie ut i mer enn 30 døgn per år.
Andre hensyn
Ved særeie eller delt eierskap, må begge eierne samtykke til utleie.
Husk også å varsle styret der du bor hvis det kreves.
Skatteregler for Airbnb i 2025
Tjener du under 15.000 kroner i året på utleie, er dette skattefritt. Dette gjelder bare om du leier ut i mindre enn 30 dager i året. Tjener du over 15.000 kroner, må du betale 22% skatt (kan variere).
Regnes utleien som næringsvirksomhet, telles det som næringsinntekt og skatten du må betale kan være betydelig høyere. Dette er fordi det er sannsynlig at du tjener mer enn om du bare leier ut noen få dager i året. Jo mer du tjener, jo mer skatt må du betale.
For utleie av sekundærbolig er hele inntekten skattepliktig.
Fordeler med Airbnb-utleie
Det finnes mange fordeler med å leie ut på Airbnb. Disse inkluderer blant annet:
Inntekt: Sammenlignet med langtidsutleie får du bedre betalt per natt. Dette fungerer som en fin ekstrainntekt for mange.
Kontroll: Du bestemmer selv når du vil leie ut og hvem du vil leie ut til.
Fleksibilitet: Du kan lukke kalenderen og justere prisen etter sesong.
Sosialt: Mange synes det er både gøy og givende å møte nye folk.
Enkel innsjekk: Hvis du har mulighet kan du legge ut en nøkkel i en nøkkelboks. Send gjestene instruksjoner for innsjekk, i tillegg til husregler og andre nødvendige instruksjoner for boligen.
Ulemper med Airbnb-utleie
Det er mange fordeler med Airbnb-utleie, men det er også viktig å vite at det kan være du møter på noen utfordringer. Her er noen potensielle ulemper:
Uforutsigbarhet: Hvor mange bookinger man får kan variere, og derfor må man være forberedt på rolige perioder og avbestillinger.
Støy og naboklager: Hvis ikke gjestene respekterer husreglene, kan du få klager fra naboer, sameiet eller borettslaget.
Slitasje: Uansett hvor godt gjestene tar vare på hjemmet ditt, blir ting slitt over tid. Sett av litt av det du tjener til å dekke slike utgifter.
Forsikring: Mange tror de er godt nok dekket, men Airbnb dekker bare visse skader. Vi anbefaler at du tar ut en forsikring som dekker deg ved utleie på Airbnb.
Tidkrevende: Alt fra rengjøring til kommunikasjon vil ta en del tid, spesielt hvis du gjør alt alene. Gjestene har sikkert også noen spørsmål underveis, og de forventer svar ganske fort, så det er viktig å være tilgjengelig.
Forsikring for verter
Noe som er verdt å tenke på før man leier ut, er forsikring. Airbnb har noe som heter Aircover for verter, men dette er ikke en tradisjonell forsikring. Aircover er en type erstatningsordning som dekker visse ting.
Verdisaker som smykker, kunst, kontanter eller verdipapirer er ikke inkludert. Aircover er heller ikke underlagt noen norske forsikringslover, som vil si at du ikke har samme rettigheter som med en vanlig forsikring. Aircover kan derfor ikke klages inn til Finansklagenemnda hvis du er uenig i utfallet i en forsikringssak.
Slik tiltrekker du gjester
Ting som regelverk og forsikring er utrolig viktig, men for at det skal være verdt å investere tid og penger i det, må du jo sørge for at du får noen gjester. Hva bør du egentlig gjøre for å tiltrekke deg gjester, og for å sørge for at de kan tenke seg å komme tilbake?
Det er viktig å ha dette i tankene i planleggingsfasen. Ta fine bilder i dagslys og ta gjerne bilder i nærområdet også. Sørg også for at beskrivelsen er detaljert, men heller ikke for lang. Legg til informasjon om kollektivtransport i området, og om avstand til butikker og restauranter.

Kommunikasjon er nøkkelen
Vær ærlig og hyggelig i kommunikasjonen, og svar på spørsmål og forespørsler fra potensielle gjester så fort som mulig. Følg opp med gjestene en gang eller to underveis, og legg igjen en hyggelig anmeldelse hvis de har vært gode gjester.
Du får mest sannsynlig også en anmeldelse i retur. Kommer de med kritikk, bør du vise at du tar det til deg og at du jobber for å bli bedre. Føler du at kritikken ikke er rettferdig, bør du fortsatt svare hyggelig, men ikke innrømme ting som ikke stemmer.
Gode anmeldelser bygger tillit, og tillit selger. Vertene som tar dette på alvor, har større sjanse for å tiltrekke seg enda flere gjester.
Vil du slippe å gjøre det selv?
Ønsker du å komme i gang med Airbnb-utleie i 2025, men vil slippe alt styret? Utleiehjelp.no tilbyr å ta hånd om hele prosessen for deg.
Få en gratis vurdering av boligen din, og finn ut av hvor mye du faktisk kan tjene. Utleiehjelp.no tar 25% av leieinntektene, men dekker alt fra renhold til kommunikasjon med gjestene.
Ofte stilte spørsmål
Dekker vanlig innboforsikring Airbnb-utleie?
Kan borettslaget mitt nekte meg å leie ut på Airbnb?
Når blir Airbnb næringsvirksomhet?
Hvordan får jeg betalt?
Hva skjer hvis gjestene ikke følger reglene eller naboene klager?
Hva skjer hvis en gjest avbestiller?
Comments